mandag 12. mai 2014

Even testet underskinna

Even Elseths gikk i underskinna på Fv32 i 70 km/t!
Sakset fra NMCU: Fv32 mellom Skien og Siljan i Telemark er kjent som den første Nullvisjonsveien for MC som ble bygget her i landet. Takket være iherdig påtrykk fra progressive vegvesenfolk som Jan Petter Lyng og Bjørn Richard Kirste ble det fortatt utbedringer som gjorde strekningen sikrere for MC. Ett av tiltakene var montering av underskinner på rekkverk i farlige yttersvinger. 

En strålende dag i slutten av april i år var Even Elseth ut og luftet sin Yamaha R1 på Fv32. Even er snart 50 år gammel og har kjørt MC siden han var 16. Han har roadracing lisens, og deltar jevnlig på banedager, så han kan uten tvil regnes som en erfaren og dyktig motorsyklist. Dessuten bor Even i Siljan, så han er mer enn alminnelig godt kjent på Fv32. 

Det var sol, tørt og godt grep på Siljan-veien denne aprildagen. Even kjørte i fartsgrensa, som er 70 km/t. Midt i en av de såkalte Stalsbergsvingene oppover mot Siljan mistet framhjulet plutselig grepet og Even gikk overende i low-sider. Antagelig slapp forhjulet på noe gammelt oljesøl. Man kan se restene på bildet som ble tatt umiddelbart etter ulykken. 

Slapp fra helt uskadd fra ulykken!
I disse svingene er det montert underskinner i plast. Den aktuelle venstresvingen ligger i en oppoverbakke, og er såpass skarp at da Even veltet rakk han ikke å skli mer en tre-fire meter før han og sykkelen gikk rett i underskinna. Sykkelen først og Even etter. R1’en traff naturlig nok med hjulene først, og Even forteller at han tror at han selv traff med ryggen først. Både Even og sykkelen ble ført et lite stykke langs underskinna i retning oppover mot Siljan før ferden stanset opp - i eget kjørefelt. Som alle oppegående motorsyklister hadde Even på seg fullt kjøreutstyr.

Hvordan gikk det så med Even Elseth etter denne skumle velten? Jo, han reiste seg opp og var helt uskadd. Ingen brudd, ingen indre skader. Ikke en gang et blåmerke. Skinndressen sørget for at det ikke ble skrubbsår og underskinna sørget for at han ikke traff en av de livsfarlige rekkverksstolpene, eller ble klemt mellom bakken og den øverste stålskinna.

Hvordan gikk det med rekkverket? Man kan se at underskinna har vært påkjørt, men skinna er ikke nevneverdig skadet og oppfyller sin sikkerhetsfunksjon også etter påkjørselen.

Er det lurt å investere i MC-vennlig underskinner på rekkverk i farlige yttersvinger? Ja, det er det. Bjørn Richard Kirste, som er faglig ansvarlig for rekkverkstiltak i Statens vegvesen i Telemark, sier til NMCU at denne ene ulykka alene rettferdiggjør investeringene på rekkverket.

Dagsrevyen 9. mai hadde et fint innslag om saken. Spol fram til 23:30

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar